Målerås gamla glasverk grundades 1890. Detta var tiden då industrin på allvar hade etablerat sig i Sverige. I byn Målerås hade solidaritet och andan i det nya företaget en prövning under 1980-talet, då glasverket var hotat av övertagande av ”externt kapital” samt genom nedläggning. För att lugna byns framtid bestämde Mats Jonasson och 15 av hans hantverkare att köpa glasverket från de nuvarande ägarna, Kosta Glasswork. Av de 250 invånarna i byn beslutade 80 att investera i de nyägda glasverken.

Sedan 1981 har Mats Jonasson samlat färdiga och skickliga människor runt honom. Denna koncentration har gett resultat över förväntan och insatt arbeten i den svenska glashistorien som ett av de mest framgångsrika. Produktionen av glasreliefer, som har präglat glasverket, har förvandlats till en lönsam verksamhet. Sedan 1981 har antalet anställda ökat från 15 till 50.
Mats Jonasson väckte mycket tidigt uppmärksamhet som en begåvad designer. Han började arbeta som lärjegraver på glasverket 1959. Under de närmaste decennierna arbetade han med några av de mest respekterade samtida glasartisterna i Sverige. Under denna period utvecklade han den naturliga stilen som han sedan dess perfekterat.

”Våra skogar har fångat människors hjärtan och sinnen sedan urminnes tider”, säger Mats. Inspirerad av den naturliga världen runt honom har han öppnat sitt sinne för att skapa sina distinkta mästerverk i den finaste svenska kristallen. Numera är denna son till glasverket representerad över hela världen.

Har du några frågor?

Kontakta oss gärna

Kontakta Oss
Back to Top